Astăzi este ziua funeraliilor Papei Francisc, declarată zi de doliu național în România.
Posturile de radio și tv își adaptează programele, dar multe dintre ele și reflectă evenimentul în știri, emisiuni, documentare, transmisiunile în direct sau chiar filme.
TVR Transmite în direct funeraliile. Ediții speciale
TVR transmite în direct (şi fără pauze publicitare!), între orele 10:00-13:30 (în funcţie de desfăşurare) ceremonia funerară care are loc la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma – locul de profundă încărcătură simbolică unde Suveranul Pontif şi-a exprimat dorinţa de a fi condus pe ultimul drum
Sunt trei ore de transmisiune în direct difuzate pe TVR 1, TVR INFO şi TVR MOLDOVA, mărturii, invitaţi, analize, şi un omagiu adus unei figuri care a schimbat faţa Bisericii.
Ediţia, moderată de jurnalistul Titi Dincă, cuprinde momente în direct de la slujba de înmormântare, comentarii în platou şi corespondenţe speciale din Roma, intervenții ale invitaţilor, personalităţi ale vieţii religioase, intelectuali şi analişti, materiale documentare care vor reconstrui parcursul uman şi spiritual al Papei Francisc – un papă al reformei, al empatiei şi al curajului, precum şi analize privind viitorul Bisericii Catolice, în contextul acestei tranziţii.
Evenimentul este şi online, pe portalul tvrplus.ro, pe canalul oficial de Youtube al TVR şi pe pagina de Facebook TVR 1
Documentare la TVR
Într-o zi încărcată de durere şi reflecţie pentru întreaga lume catolică şi nu numai, TVR surprinde intensitatea trăirilor colective şi semnificaţia spirituală a acestui eveniment într-o serie de ediţii speciale. De la ora 19:00, Mihai Rădulescu, jurnalist senior TVR, moderează în direct, la TVR 1, TVR INFO şi TVR INTERNAŢIONAL, o ediţie specială care aduce în atenţia telespectatorilor reacții, mărturii şi analize ale unui moment ce va rămâne în istorie. De la ora 21:00 Loara Ştefănescu, jurnalist senior al Televiziunii Publice, i se alătură în platou pentru o nouă ediţie transmisă în direct, de această dată, la TVR INFO, TVR MOLDOVA şi TVR INTERNAŢIONAL – o conversaţie profundă despre moştenirea spirituală a Papei Francisc şi ecoul global al plecării sale.

Totodată, de-a lungul întregii zile de sâmbătă, la Televiziunea Română vom vedea mai multe emisiuni şi documentare dedicate primului papă iezuit şi latino-american din istorie.
La TVR 1, vom urmări „Reformele papale care au sporit transparenţa Vaticanului” (9.52), „Umbria – Ţara lui Francisc” (13.30), „Viterbo – locul de naştere al Conclavului” (13.55), „Românii şi Papa Francisc” (15.30), „Scaunul Sfântului Petru – expus la dorinţa Papei Francisc” (19.55), „Cine sunt cele şapte femei care se pot îmbrăca în alb în prezenţa Papei?” (19.57).
TVR INFO a programat „Cap Compas – Timpurile Sacre ale Romei” (13.30), „360-Geo. Paznicii Vaticanului-Garda Elveţiană Pontificală” (15.00, 23.00), „Papa Francisc – vorbe şi fapte” (17.00), „Francisc – Papă al surprizelor” (22.00).
TVR 2 va difuza documentarul „Papa Francisc – o viaţă dedicată celorlalţi” (10.10 și 19.05), ediții speciale ale producțiilor „Mic dejun cu un campion * vizita Papei Francisc în România.” Invitat: Preot Prof. Wilhelm Dancă (8.55), „Reţeaua de idoli – Papa Francisc şi vizita în România” (12.50), respectiv „Cap Compas. Roma – Bazilicile majore” (17.35).
Românii din diaspora vor urmări, la TVR Internațional, „Reţeaua de idoli – Papa Francisc şi vizita în România” (6.00 şi 21.50), „Mic dejun cu un campion * vizita Papei Francisc în Romania.” Invitat: Preot Prof. Wilhelm Dancă (10.00), „Umbria – Țara lui Francisc” (13.00), „Cap Compas – Timpurile Sacre ale Romei” (13.30), „Cap Compas. Roma – Bazilicile majore” (14.50), „Românii și Papa Francisc” (18.30), dar și edițiile speciale realizate de echipa Știrilor TVR de la orele 19.00, respectiv 21.00.
După transmisiunea ceremoniei funerare a Papei Francisc, TVR Moldova va difuza „Umbria – Ţara lui Francisc” (15.00), „Românii şi Papa Francisc” (15.30) şi ediţia specială de la ora 21.00.
Emisiune dedicată Papei Francisc, la Radio România Cultural
Radio România Cultural difuzează , în între 10:00-12:00, o emisiune specială intitulată Papa Francisc, realizată de Georgiana Petrache, împreună cu o echipă de colegi jurnaliști și invitați speciali.

Emisiunea aduce un omagiu unei figuri remarcabile a Bisericii Catolice și a umanității contemporane – Papa Francisc, primul suveran pontif provenit din Ordinul Iezuiților.
Wilhelm Dancă, preot catolic, profesor și academician, îl descrie pe Papa Francisc drept „cap de iezuit și suflet de franciscan”. În intervenția sa, explică istoria iezuiților și a Societății lui Isus, importanța formării spirituale a Papei asupra pontificatului său și semnificația profundă a alegerii numelui Francisc.
„Capul de iezuit cuprinde educația pe care a primit-o Papa Francisc în tinerețe, când a urmat cursurile de filozofie, de teologie, la Buenos Aires și în alte provincii, locuri din Argentina, unde iezuiții aveau case de formare. Și mai departe, sigur, ceea ce el a reușit să asimileze și să transmită într-o cheie personală, spiritul misionar, deschiderea spre lume. Deci, să știi să te apropii de oameni și să îi însoțești, cere multă flexibilitate, multă inteligență, intuiție, lucrurile acestea nu se improvizează, trebuie, într-un fel sau altul, să prinzi, să asimilezi aceste cunoștințe tehnici, dacă vreți, pentru a fi cât mai aproape de oameni” – Wilhelm Dancă.
Mitropolitul Ioan Robu, Arhiepiscop Romano-Catolic de București, va rememora cele două vizite istorice ale Suveranilor Pontifi în România – Papa Ioan Paul al II-lea, în 1999, și Papa Francisc, în 2019. Cu o privire spre viitor, evocă moștenirea spirituală a acestora și speranțele lumii catolice privind viitorul Bisericii.
Scriitorul Radu Vancu va vorbi despre autobiografia papei – Speră, despre Epistola Papei privind rolul literaturii, dar și despre dimensiunea politică și umanistă a pontificatului său, ilustrând imaginea Papei Francisc ca model de leadership contemporan.
Un segment aparte este dedicat pasiunii sale pentru muzică. Cristian Marica va oferi o perspectivă asupra muzicii Papei Francisc și a muzicii Vaticanului în timpul pontificatului său.
În planul angajamentului pentru mediu, Papa Francisc s-a remarcat printr-un discurs ferm și coerent. Într-unul dintre numeroasele sale apeluri, avertiza că „lumea se prăbușește” din cauza schimbărilor climatice și critica organismele globale pentru ineficiența deciziilor.
Dan Vasiliu a discutat cu Corina Murafa, lector universitar, activist și consultant independent în domeniul energiei și climei, despre implicarea concretă a Papei Francisc în protejarea planetei: „Papa Francisc a fost foarte preocupat de această relație dintre om și pământ, dintre om și natură. A vorbit despre schimbări climatice atât la nivel doctrinar, cât și prin fapte. Poate puțină lume știe, dar de-a lungul pontificatului său, Vaticanul a devenit un stat foarte eficient energetic – clădirile au fost dotate cu panouri solare, iar multe dintre cele istorice au fost eficientizate energetic. Laudato si’ este o superbă lucrare care povestește despre această datorie morală pe care o avem noi, oamenii, de a proteja pământul, casa noastră comună, cum o numește Papa.”
Documentarul „Papa Francisc – ultimul din istorie?” la HISTORY Channel
Se vorbește din ce în ce mai mult despre. Unul dintre cele mai fascinante și controversate scenarii profetice referitoare la viitorul Bisericii Catolice este analizat în documentarul special „Papa Francisc – ultimul din istorie?”, difuzat de HISTORY Channel în premieră joi seara, dar care va fi reluat astăzi la 13:25, dar și mâine la ora 20:00 și marți, 29 aprilie, la ora 16:10.
Punctul de plecare este așa-numita profeție a Sfântului Malachia, un călugăr irlandez care în secolul al XII-lea ar fi prezis succesiunea celor 112 papi ai Romei. Conform unor interpretări, cel de-al 112-lea ar fi chiar Papa Francisc, al cărui pontificat ar coincide cu o eră a focului și haosului.
Documentarul examinează această profeție într-un context religios și istoric amplu, cu ajutorul experților, a imaginilor de arhivă, a reconstituirilor și povestirilor. Este o incursiune captivantă în istoria Bisericii și în simbolismul care o înconjoară.
Este un documentar care nu oferă răspunsuri definitive, dar ridică întrebări profunde despre credință, autoritate spirituală și destinul lumii moderne.
„Conclav” – filmul evenimentelor care se întâmplă în timp real acum la Vatican – pe FilmBox Premium
Criticii de film, iubitorii de istorie, dar și pasionații de detaliile unui asemenea moment marcant pentru istoria umanității sunt de acord că filmul „Conclav”, produs în 2024, este poate cea mai fidelă și impresionantă descriere cinematografică a ceea ce se întâmplă, chiar în aceste zile, la Vatican: o reuniune ultrasecretă a liderilor Bisericii Catolice convocată cu scopul de a numi succesorul papal.
Distribuit în premieră exclusivă pe micile ecrane de FilmBox Premium, filmul va fi redifuzat astăzi, în ziua în care vor avea loc funeraliile Papei Francisc, de la ora 21:45.
Cardinalul Lawrence (Ralph Fiennes – nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal) este însărcinat să reunească un conclav pentru alegerea noului Suveran Pontif. El trebuie să parcurgă, cu abilitate și discreție, viețile principalilor favoriți la această supremă funcție religioasă, iar acest parcurs se dovedește de foarte multe ori tensionat și surprinzător. „Conclav” a obținut Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat și premiul BAFTA pentru cel mai bun film.
Filmul a primit cele mai elogioase recenzii, pe toate continentele, iar Fiennes a declarat că a fost fascinat de scenariu încă de la prima citire. Chiar zilele trecute, televiziunea americană de știri CNN anunța că filmului „Conclav” i-a explodat audiența globală cu peste 300%, oamenii din lumea întreagă fiind curioși să asiste la procesiunea secretă a alegerii unui nou Papă.
Alte programe speciale
Majoritatea televiziunilor generaliste și de știri vor include astăzi transmisiuni și programe dedicate funeraliilor de la Roma.
Urmăriți această pagină, canalul nostru, dar și grupurile de facebook.
Pentru mai multe recomandări radio-tv vedeți recomandările acestei luni.
Informațiile și fotografiile au fost furnizate de canalele precizate